Nieuwe artikelen in je mailbox?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Andere vensters op de wereld Na de Noodrem

In volatiele tijden is het niet eenvoudig om de juiste vragen te stellen of de essentiële patronen te duiden. Deze artikelen en boeken doen dat.


Hoe praten we in militaire termen over het virus?

Hoe de woorden die we over het virus gebruiken - strijd, oorlog, offers, bedreiging van buiten, ongekend - al verraden welke keuzes er gemaakt worden. Je hoeft het niet eens te zijn met Inge Mutsaers, maar haar analyse is haarscherp.

Waarom zijn de banken niet ingestort?

De luchtvaart stort in, beurskoersen crashen, het financieel systeem blijft overeind. Adam Tooze, auteur van Crashed, doet hier verslag. Het was een close call.

Hoe benut je een crisis?

Nooit een crisis verspillen, heet het. Naomi Wolf ziet nu al hoe krachten de crisis na de crisis vormgeven en naar hun hand zetten. Rebecca Solnit ziet bottom-up samenwerking als een kans op een betere uitkomst. Een stuk over de patronen die de wereld Na de Noodrem nu al vormgeven.

Wat leren we van de vorige pandemieën?

The Pandemic Century beschrijft acht alarmerende ziekte uitbraken van de vorige eeuw. Van de Spaanse Griep tot Zeka. Mark Honigsbaum laat zien dat de nieuwe ziekte nog maar het begin is, maar de respons van het systeem bepaalt hoe het afloopt. Ontnuchterend.